Om Våsbo Fäbodar

I skogsområdena som hör till Ovanåkers kommun i Hälsingland finns några av landets bäst bevarade fäbodmiljöer. Därför är Ovanåkers fäbodskog utsett som Riksintresseområde för kulturmiljövården. Bland dessa fäbodar har Våsbo valts ut som länets andra kulturreservat år 2008.

Gävleborgs andra kulturreservat

Bakgrund

Fäbodarna med sina marker var förr en mycket viktig del av Hälsingegårdarnas ekonomi. Man använde sig inte bara av den inhägnademarken kring fäbodhusen, utan även skogsmarkerna runtom.

Skogsbetet stod för större delen av sommarens näring för djuren. Korna och getterna mjölkade som mest under sommaren och gick i sin till våren. Sommarens frodiga bete gav rikligt med färskmjölk, som fäbodjäntorna beredde till hållbara mjölkprodukter som kundesparas över vintern. En stor del av djurens vinterfoder utgjordes av hö från slåttermyrar, löv och mossa från skogen runt fäbodarna.

Syfte

Våsbo fäbodar med bevarade byggnader, flora och fint skötta marker är en god representant för fäbodbruket i Hälsingland som det kunde te sig i slutet av 1800-talet.

Syftet med kulturreservatet Våsbo fäbodar är att bevara och utveckla de höga kulturhistoriska och biologiska värdena genom ett fortsatt varsamt brukande. En bidragande orsak till att just Våsbo valts ut har varit fäbodägarnas engagemang och deras vilja att värna miljön för framtiden.

Miljön vid Våsbo var en del av vardagslandskapet för 1800-talets hälsingebönder, men idag ser jordbruksekonomi och livsmedelshantering helt annorlunda ut.

Våsbo kan fungera som ett bra pedagogiskt exempel på det sena 1800-talets fäbodmiljöer. Området skall vara öppet för besök och användas för inlevelse, lärande och vetenskap.

Blomstrande äng på Våsbo fäbodvallar.
Gammal karta Våsbo Fäbodar.

Våsbo Fäbodar på äldre kartor

Den fina miljö som finns vid Våsbo fäbodar i form av flora, markslag och byggnader har skapats under en lång tid.